kw.be/nieuws/economie/bedrijven/dartshop-vanhee-in-menen-viert-eerste-verjaardag-met-eigen-bier/

 

'T BROUWERSKOT ORGANISEERT VOOR HET EERST EVENEMENT OP ZOMERKERMIS

Vader en zonen laten eigen bier proeven

Tijdens de Zomerkermis van Wervik vindt zondag het allereerste Brouwerskot Bierfestival plaats. De organisatie ligt in handen van vzw 't Brouwerskot, een vrolijke bende hobbybrouwers. "We hopen dat het publiek ons zelfgemaakte bier zal smaken", vertellen vader en zonen Malfait.

Het bestuur van de vzw 't Brouwerskot bestaat uit zes leden. Onder hen een vader en twee zonen: secretaris Jan Malfait, Niels (penningmeester) en Stef (brouwer). Aan Syntra West in Kortrijk volgt Stef een opleiding tot zytoloog, zeg maar biersommelier. "Mijn interesse is gestart op het einde van het secundair onderwijs, toen ik voor een opdracht thuis tien liter bier probeerde te brouwen", vertelt Stef. "De ene keer lukte dat iets beter dan de andere keer, maar al doende leer je. Sinds mijn opleiding tot biersommelier heb ik de smaak helemaal te pakken."
 

Verkopen

Om hun bier te brouwen, gebruiken de leden van 't Brouwerskot de accommodatie van wijngaard De Valk in Kruiseke. "Tot voor kort brouwden we tot honderd liter", zegt vader Jan Malfait. "Nu hebben we een nieuwe brouwketel van tweehonderd liter", vertelt Jan. "We zijn nog heel klein", pikt zoon Niels in. "We hebben nog geen eigen glazen en etiketten, maar groeien nog volop. Om de zes weken zitten we te brouwen. Uit ieder brouwsel leren we, met vallen en opstaan." Om te bottelen kan de vzw rekenen op verscheidene helpers. De bieren van de vzw 't Brouwerskot worden nog niet verkocht, maar dat zit in de pijplijn. "We zijn bezig om alles in orde te brengen met de accijnzen", zegt vader Jan. "Eventueel zullen we eerst brouwen voor pakweg een evenement of een huwelijksjubileum. Misschien zullen we later ons bier in cafés verkopen."
 

Glaasjes

Op het bierfestival zijn naast 't Brouwerskot ook De Lustige Brouwers (Weelde), brouwerij Het Alternatief (van ex-Wervikaan Piet Salomez uit Izegem), Den Buiten (Kortemark), Sarne (Kortemark), Flanders Field Brewery (Ieper), Malty Towers (Geluwe) en Inglorious Brew Stars (Antwerpen) met een stand aanwezig. Behalve bieren kan je er er ook wijn van wijngaard De Valk proeven. Voor 't Brouwerskot is het bierfestival de eerste grote test. "We hopen dat het publiek onze bieren zullen smaken. Ze zullen werken met proeversglazen van 15 centiliter en jetons aan 2 euro verkopen", zegt Niels.

Het bierfestival vindt zondag van 11 tot 18 uur plaats in de Sint-Janskapel op de Steenakker. De toegang is gratis. Meer info op www.brouwerskot.webnode.be.

 

 

Eerste bierfestival een groot succes

In de Sint-Janskapel op de Steenakker heeft gisteren het allereerste Brouwerskot Bierfestival plaatsgevonden. Het was een heel groot succes. "Buiten alle verwachtingen", zegt voorzitter Hugues Kenes van de vzw 't Brouwerskot. Op het bierfestival waren naast 't Brouwerskot ook De Lustige Brouwers (Weelde), brouwerij Het Alternatief (van ex-Wervikaan Piet Salomez uit Izegem), brouwerij Den Buiten (Kortemark), Sarne (Kortemark),  Malty Towers (Geluwe) en Inglorious Brew Stars (Antwerpen) met een stand aanwezig. Naast bier kon je er ook wijn van wijngaard De Valk uit Kruiseke proeven.

Er waren proeversglazen van vijftien centiliter. Er passeerden zo'n vijfhonderd mensen aan de kassa. Omwille van de grote belangstelling duurde het bierfestival langer dan gepland. (DBEW)

 


Contact

VZW 't Brouwerskot

Wervik - Kruiseke

ondernemingsnr 0507.880.122 Erkenningsnummer vrijwilligersorganisatie WVL20150010
BTW nr. BE 0507 880 122 Belastingsentrepot Nr. BE1G006108999
Kleine onderneming onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting. Btw niet toepasselijk.